keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Parkkeeraaminen Vilnassa



Vilnassa vieraillessamme kiinnitin heti huomiota kaupungin kontrasteihin, paljon oli uutta, mutta myös hyvin vanhaa ja ränsistynyttä. Liettuan vasta alkaneen talouskasvun huomasi siis selvästi. Saman pystyi huomaamaan myös paikallisessa liikenteessä. Autokanta oli julkisia lukuun ottamatta uutta, huomattavasti uudempaa kuin Suomessa, mutta infra vanhaa ja ahdasta, nykyisille liikennemäärille sopimatonta. Päivittäisten korttelien mittaisten ruuhkien lisäksi ongelmana näytti olevan autojen parkkeeraus.
Mielenkiintoinen ratkaisu tilankäytön maksimointiin
Vilnan autokanta on kasvanut nopeasti ja niin on tarve parkkipaikoille. Pihamaita on hyödynnetty paljon autojen parkkeeraamiseen. Kapeat hiekkaiset pihakaistaleet ja pihatiet olivat usein täynnä autoja. Etenkään vanhemmilla alueilla ei autoille ole varattu paljoa tilaa, joten jokainen kolo hyödynnetään. Usein se kuitenkin tarkoittaa sitä, että takimmainen auto jäi jumiin, kun muut pussittavat sen pysäköidessään sen eteen.
Pihatiellä kaikki tila hyödynnetty
Pari autoa pussitettu, auto seisoi paikallaan useita tunteja
Yliopiston opiskelijoiden parkissa törmäsimme samaan ongelmaan lähtiessämme Tomasin kyydillä seuraavaan kohteeseemme. Parkkialue oli vaivainen hiekkakenttä, johon oppilaat vapaasti parkkeerasivat. Aluksi rivit näyttivät lupaavan suorilta ja siisteiltä, mutta uloskäynnillä autot olivat kolmessa rivissä, keskimmäiset auttamattomasti jumissa.

Asenne parkkeeraamiseen on siis paljon vapaampi kuin Suomessa: jos jossain on tilaa, se käytetään. Monesti vanhojen kerrostalojen pihassa autoja oli parkkiruutujen lisäksi nurmella ja tien varsilla. Kaikkein hämmentävimpään näkyyn törmäsin matkallamme yliopistolta takaisin hotellille, kun risteyksessä oikealle kääntyvällä kaistalla oli siisti parkkeerattujen autojen jono. 

Parkkeeraaminen muutenkin huoletonta, auto puoliksi ajoväylällä
Puskuri hipoo katukivetystä
Tilan käyttö näkyi myös kadun varsilla olevilla ruuduilla. Autojen puskurit kurottivat niin pitkälle
kanttikiven yli kuin vaan renkaat antoivat myöten. Tätä on nähtävästi paikoittain rajoitettu parkkiruutujen perällä olevilla muovistoppareilla. Toisaalta poliisilaitoksenkin parkkipaikalla puskurit olivat reippaasti nurmen puolella.

Poliisiaseman parkkipaikalta
Kolhiintuneita autoja näkyi siellä täällä

Asenne parkkeeraamiseen ei ollut ongelma vain Vilnassa. Vieraillessamme kauniissa Trakaissa matkaamme tuli kirjaimellisesti ylimääräinen mutka, kun jouduimme kiertämään näppärästi kävelytielle parkkeeratun bemarin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti