keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Nopea vilaus esteettömyyteen

Jo ensisilmäyksellä päästyämme Vilnaan pystyi huomaaamaan, ettei esteettömyys ole ainakaan tällä hetkellä "in". Väylät olivat jo haasteellisia nuorelle, niin kuvitella sitten pyörätuolilla liikkuvaa vanhusta tai sokeaa.


Tässä kuva kevyen liikenteen väylästä matkalla hotellillemme...

.. ja sama toisesta suunnasta. Ilman omakohtaista kokemusta pyörätuolista uskallan sanoa, että saa aikamoinen pyörätuolin käsittelijä olla selviytyäkseen tästä.

Jos omaan kielitaitooni ja ymmärrykseen on uskominen, niin Vilnan yliopistosta meille lainatut opiskelijat kertoivat että ainakin Vilnan vanha kaupunki on suojelualuetta, joka saattaa vaikeuttaa rakenteellisia muutoksia väylien muuttamisesta käyttäjäystävällisemmiksi esteettömyyden näkökulmasta.Vilnan kaupungintalolla (joka käsitykseni mukaan sijaitsee uudessa kaupungissa) oli kyllä huomioitu esteettömyys, mutta ratkaisusta sai mielestäni sellaisen kuvan, että se on vain "pakosta" roiskaistu sivuun, minne se parhaiten mahtuu, ajattelematta sen kummemmin sen käyttäjiä.

Vilnan kaupungintalolla järjestelyt oli sentään pyörätuolilla liikkuville. Tosin aivan toisessa päässä suuren virastotalon pääsisäänkäyntiä.

Kaupungintalon pääsisäänkäynti





Sitten muutama omasta mielestäni pyörätuolilla liikkuville hieman villisti toteutettu ratkaisu. Itse ainakin kuvittelisin, että noin jyrkissä laskuissa lähtee tukka päästä. Noustessa taas saattaisi tulla jo hieman lämmin..






Jos oli yleisilme esteettömyyden kannalta surkea, niin oli siellä muutama valon pilkahduskin.

Eri kulkumuotojen kaistat erotettu niiden välissä olevilla erikokoisilla kivillä. Lisäksi kivetys toisella kaistalla pitkittäin, toisella poikittain. Tämä helpottaa erityisesti sokeaa.

Tästä emme päässeet varmuuteen, olisiko kaivonkansi opaste sokeille..?

Kirkolle suunniteltu todella loiva ramppi jossa kaiteet molemmin puolin.

Sokeille tunniste edessä olevasta suojatiestä.

Sattumaa vaiko ei, mutta näyttäisi olevan juuri pyörätuolin mentävä aukko penkin viereen..

Vilnan yliopistolla pyörätuolilla kulkijoille hissi rappusia varten.



Loppujen lopuksi Vilnan liikenteestä jäi sellainen kuva, ettei kaikkea olla suunniteltu aivan loppuun ja, että siellä toimitaan niin kuin parhaaksi nähdään. Autoilijat huomioidaan, kevyttä liikennettä ei niinkään. Itse nuorena liikenteestä selvisi tosin hyvin ja reissu muuten oli todella antoisa. Auttoi entisestään ymmärtämään miten hyvin meillä asiat Suomessa oikeastaan  on - liikenteenkin osalta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti